Workshop

View of workshop showing central bench and tool boards

 

Eric Jackson Violins workshop

 

I have recently moved into my new, purpose-built workshop.  My design incorporated my need for more storage with a spacious, airy and bright workspace which would be welcoming and inspirational for both myself and those who visit.  The open pitch roof in the main room has been designed to allow wood storage with good air circulation and also provides a fine acoustic in which to play. Underfloor heating and excellent insulation also help to stabilise temperature and humidity, essential for both wood and instruments alike.  A separate room houses a bandsaw, pillar drill, sharpening area and UV cabinet for wood tanning and drying of newly varnished instruments.

 

 

External view of workshop showing green roof

The workshop has a green roof which uses local machair turf rich in wild flowers to achieve minimal environmental impact – the turf roof not only reduces the visual impact of this new building in the landscape but also helps to minimise noise on stormy winter days.

Comments are closed.